Index ¦ Archives ¦ RSS

ibook g4

Estimated read time: 4 minutes

https://lh3.googleusercontent.com/J6fCxWHk1Voh318Ka6BvhgC4UCZ908R2cxIjWWKDDB9mxWsj0-9vh5m2jXYrhREWBZgKjfGX2DzhcHbOFBD_es55WatNrJX4o8z4Nu1NhG2Yiw-tnFGOiy7z9B917AFkj6tbsk88Ag=w640

kedd ota egy ilyen boldog tulajdonsosa vagyok (egesz pontosan az enyem az mar az 1,2GHzes modell; es a kep se timmel mert leopard van rajta, ld. lenn). miert vettem?

  • mert 3 eve 1db notebookot hasznalok es ha ennek valami baja van akkor nincs gepem. ami egy geek eleteben amugy is problematikus, de elso korben csak gondoljunk arra, hogy vizsgaidoszakban nincs min olvasni a pdfeket tanulas celjabol.. (persze lehetne a csaladot terhelni ilyenkor az ilyesmikkel, de kimeljuk oket ha lehet.)

  • multkor kellett vmit tesztelni egy imac-en es rajottem, hogy semmilyen szinten nem ertek ehhez a rendszerhez, ami azert egy infos eseten kicsit ciki. mert az egy dolog, hogy jelenleg csak linux van a gepemen, de attolmeg nyilvan vmilyen szinten ertek windowshoz is.

  • mert talaltam egesz olcson. egy macbook (az inteles) kb 3x annyiba kerul mint amennyiert ezt hasznaltan vettem. persze ez mar 4 eves, de pl 768mb ram van benne, mig a normal notebookomban 512..

es akkor innentol indulhatna hogy egy "erintetlen" user (aki meg sose hasznalt macet) mit es hogy lat ebbol az egeszbol.

kezdjuk nehany pozitivummal.

  • az egesz ugye unix alapu. ha barmit nem talalok a grafikus feluleten mindig lehet nyitni egy terminalt es ott a legtobb konzolos cucc megvan (ez mar onmagaban jo tanulas szempontjabol: nyilvan ami linux-specifikus az nem lesz meg)

  • az elso dolgom termeszetesen egy ujratelepites volt. es az installerben is van shell. telepites utan pedig egybol hangosan szol, hogy nyomd meg ezt es ezt a gombot, hogyha vak / gyengenlato vagy es elkezdi megtanitani, hogy melyik gomb hol van. na ez sztem pl tokjo otlet. ha meg nem akkor nyilvan ramesz h skip es bekenhagy.

  • nehany dolog poccre ment. nyilvan a hw-n jol fut (hang, 3d, wifi, stb). de pl a wpa-s wifit is konnyu volt beloni.

  • van ra "macports" (ha jol ertem ezt hivtak regebben finknek), ami egy apt-get szeru cucc es kb 5000 csomagot lehet feltenni vele. persze neked kell forgatni.., pl most futott le a sudo port -v install mc, 71p ;) (bar ez valszeg azert ennyi mert elso korben sok fuggoseget kellett felrakjon, gettext, curses, glib, stb)

  • terminal szinten is vannak okos dolgok benne. pl root eseten default az ls -a meg ilyesmik. otletes.

  • az openfirmware okos. pl felmasoltam a slackware install cd boot konyvtarat egy hfs particiora es annyival be lehet bootolni, hogy boot hd:5,\boot\yaboot (ezt inkabb csak azert irom ide mert mar most is irclogbol kellett visszakeresni)

nyilvan meg van egy csomo pozitiv dolog, most hirtelen ezek jutottak eszembe.

de van negativum is boven ;)

  • en qwertz billentyuzet-kiosztast hasznalok, es emellol nem is akartam elallni. ezt meg tudja is az osx, de alt-gr nincs, az alt-tal ill. fn-nel elerheto cuccok meg teljesen mashol vannak. random peldak: a | az az alt-í, \ az az alt-q, ~ az az alt-ú es igy tovabb. persze majd utananezek, biztos van vmi keyboard mapper tool, dehat ez igy alapbol akkoris gay.

  • mivel akartam tenni linuxot, at kellett meretezni a particiot. na ezt mar csak ugy lehetett, hogy 1) osx alatt cmdline-bol trukkozni (disable journaling, ujabb osxekben guibol mar nem lehet kikapcsolni), 2) bootolni slackware cdt es ott parteddel atmeretezni

  • 10.5 (leopard) volt a gepen alapbol telepites utan, a security update-eket engedtem felrakni, igy lett 10.5.4 de most nem megy a dhcp. egyelore hasznalok statikus ipt de ez igy vicces.

  • a telepites jo sok helyet zabal. a default install 11.4 GB. ebbol 3.4GB printer driver, 1.9GB language support (magyarul nem beszel),a base (szal ami kotelezo) az meg 5.9GB. ehhez a masfel oras telepitesi ido meg rendben van, viszont ez rohadt sok hely. ennyi helyet elhasznalva linuxon mar reg van openoffice-od (default install utan probaltam xlst megnyitni de nincs ra meg read-only tool se), meg mindenfele feljelsztoeszkozod. optional installkent utolag fel lehet rakni ez utobbit a dvdrol, de az ujabb sok hely (asszem ilyen 3-5GB korul volt).

  • a jelenleg szerzett masinaban nincs aksi, szoval a suspend2ram fejeltos, a rendes hibernalashoz valo supportot meg - amennyire utanaolvastam - az utobbi idoben kiszedtek. van vmi hack ra de nem akartam ganyolni amig egy kicsit jobban nem ertek hozza.

  • default tuzfal siman beenged barmit, ugh.

konkluziot nem akarok irni. max annyit, hogy tenyleg faszan meg van csinalva, de azert boven vannak dolgok amik miatt a hajamat tepem. majd ha lesz egy kis idom a szabad helyre teszek linuxot (elso korben slackware, a frugalware ppc portja nemigazan mukodokepes jelenleg), meglatjuk az hogy muzsikal.

update: volt egy kis idom jatszani a dologgal, linux alatt:

  • almagomb szepen altgrre varazsolhato, igaz csak x alatt. (osx ala is van key manipulator de altgr-szeru funkcionalitast nem lehet rakni egyik almagombra se pedig van belole 2 es 1 is eleg lenne.)

  • dhcp nyilvan megy jol. (bar erdekes, hogy linux telepites utan visszabootolva osxbe mar ott is jo volt, magic.)

  • jelenlegi install meret 1.4G, bar igaz, hogy ez idovel azert olyan 8G fole fel fog menni ha felrakok minden vackot. (de osx alatt a 11G ugy volt, hogy egy xslt nem tudtam megnyitni.)

  • szepen megy a suspend2disk (szokasos echo shutdown > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state)

  • default tuzfal nyilvan nem enged belfele semmit

amugy teljesen meglepo, a hw egeszen tamogatott, opensource driverrel megy szepen a 3d, lecsukasra megy rendesen a hibernalas, hang is van, wifi is, szal tenyleg kenyelmes. mar csak akku kene bele ;)

update 2: ezek az idiotak toroltek a fenti urlrol a spect, wikipedian elerheto valami hasonlo.

update 3: visszaraktak uj cimmel.

© Miklos Vajna. Built using Pelican. Theme by Giulio Fidente on github.