Index ¦ Archives ¦ RSS

psutils

Estimated read time: 2 minutes

szoval azert gyultunk ossze ma ezen a szep teli esten, hogy megoldjunk egy problemat. mivel szavakkal leirhatatlan a gond merteke inkabb lerajzolom - ezek az abrak amugy is mindig tiszteletet parancsoloak meggyozodesem szerint. tehat van 1 doc, legalabb 100 oldal, tehat kezi szerkesztes kizarva. fektetett a4es oldalakkal dolgozik, 2 hasabbal, kb igy:

1

namost ha ezt szeretnenk ketoldalasan kinyomtatni ugy, hogy a lapokat felbehajtva sorban jojjenek az oldalak akkor valami ilyesmi kell:

1

kis gondolkodas utan tehat 3 feladatunk van:

  • szet kell vagni az oldalakat kozepen, kulon oldalra tenni oket, elforgatni, felnagyitani es eltolni.
  • a fenti 12345678stb sorrendet osszekavarni, 41239567stb sorrendre.
  • visszacsinalni amit az elso lepes tonkretett

igazabol a feladatok sorrendje megegyezik a nehezseguk reciprokaval (gyengebbek kedveert: az elso a legnehezebb), de ne szaladjunk ennyire elore. tehat van egy word doksink. ebbol elso korben postscriptet kell csinalni, mert megitelesem szerint postscriptben a legkonnyebb ilyesmit manipulalni.

lehetne egybol psbe nyomtatni de erdekes modon ennek gany lett a kimenete. viszont ha pdfbe nyomtatunk majd abbol psbe akkor nem csusznak ossze a dupla-alahuzasok es hasonlo aldasok ernek minket.

nos akkor nezzuk a magikus parancsokat a feladat elvegzesere:

$ pstops "1:0R@1.42(0,1h),0R@1.42(-1w,1h)" in.ps foo.ps $ psbook -s4 foo.ps bar.ps $ psnup -2 bar.ps out.ps

a fenti kriptikus nyelv amugy egyaltalan nem az csak ido kell a megertesehez. az irasok^Wlogok szerint kb 2 ora alatt ki lehetett hammozni a doksibol.

ezutan mar csak vissza pdfbe es akkor azt mar minden egysegsugaru juzer ki tudja maganak nyomtatni.

hat igy.

© Miklos Vajna. Built using Pelican. Theme by Giulio Fidente on github.